Marianne: Sháněli sice menší domek, nakonec ale pořídili prastarou pekárnu ve Znojmě, jejíž historie sahá až do 13. století
Vyměnili práci u PC za montérky a vrhli se na opravu kulturní památky. Měšťanský dům "Stará Pekárna" ve Znojmě se snaží od roku 2015 pečlivě rekonstruovat a snaží se, aby po letech chátrání opět mohl dělat radost svým interiérem, kde najdeme kombinaci různých uměleckých slohů od gotiky, přes renesanci, baroko a klasicismus.
"Pocházím z Ostravy, dětství jsem strávila tam a ve Štramberku obklopena obrazy a návrhy kostýmů mé maminky Aleny Schaferové, měla jsem sen žít ve Francii, to se mi splnilo až později na VŠ. Studovala jsem VŠE v Praze, CEMS v Belgii a žila rok v Paříži. Všude možně cestovala a to mi otevřelo obzory," vypráví Valerie Kozelská. "David studoval FTVS, vrcholově sportoval, rychlostní kanoistika, medaile na MS apod. Stále se věnuje kanoistice a trénuje národní taiwanský tým. David Pochází ze Znojma, žil u řeky Dyje, v dětství ho hodně ovlivnil dědeček truhlář, který ho bral do dílny. Při studiích na VŠ pak o víkendech pomáhal tátovi opravovat domy v Rakousku, kde se učil řemeslu, které hojně využil a využívá na Staré Pekárně." Valerie a David se potkali v roce 2010 v korporátu v Praze, pak společně procestovali kus světa a žili dlouhodobě na Taiwanu. Po návratu se přestěhovali z Prahy a založili vlastní eshop. Starou Pekárnu koupili "náhodou", když sháněli menší domek a záměnou telefonních čísel se omylem setkali s majitelem Staré Pekárny. "Ten nám dal do rukou historický průzkum a klíč od domu a my se pro něj nadchli. Měli jsme pocit, že se zde zastavil čas. Vyměnili jsme práci u PC za montérky a vrhli se na opravu vlastnoručně. Postupně přibyli řemeslníci z okolních vesnic. V roce 2016 byl hotov 1. apartmán, začali jezdit cestovatelé z celého světa a ti nám ukázali, že jdeme správným směrem a motivovali nás na opravu dalších apartmánů. Nyní máme 7 apartmánů a kapacitu 23 osob," vypráví.
Po letech chátrání opět dělá radost
Stará pekárna svůj příběh píše již od konce 13. století, kdy po české zemi ještě kráčeli udatní rytíři a moudří králové. V roce 1550 jí přibyly nejen dominantní klenby, ale s příběhy lidí se začíná na takřka 350 let proplétat podmanivá vůně chleba a exotického perníkového koření z pekárny. "A přestože se tehdejší majitelé museli později kvůli druhé světové válce pekárny vzdát, zasáhl osud a v roce 2015 se nám dostala do rukou spolu s měšťanským domem. Byla to čirá láska a pocit, že zde patříme," pochvalují si současní majitelé. "Stali jsme se odhodlanými majiteli stroje času. Takového, kde vám stačí projít dveřmi, dotknout se prsty chladivých stěn plných vzpomínek a najednou jste tam. Na vlastní oči spatříte dochovanou pekařskou pec, která čeká na svou rekonstrukci a můžete se zaposlouchat do neobyčejně poutavých, ale i těch všedních příběhů Klementa a Kateřiny, Johanna, Mathiase. Do osudů rodiny Wesselových z Mikulovic." Měšťanský dům "Stará Pekárna" vyniká kombinací různých uměleckých slohů od gotiky, přes renesanci, baroko a klasicismus. Unikátní je především sklípková klenba v mázhausu. "Hlavní budovu již máme zrekonstruovanou včetně pompézního vstupu a se sklípkovou klenbou a dvorku. Jsou vyměněna okna a vnitřní fasáda je hotová. Nenechte se odradit vnější zchátralou fasádou. Mnoho, co zde uvidíte jsou původní materiály a konstrukce, které jsme se snažili citlivě zrekonstruovat, včetně repasovaného starého nábytku. Veškeré dispozice i interiéry si řešíme sami, konkrétně manžel vymýšlí dispozice a technická řešení, já vymýšlím interiér a vybírám vhodné povrchy a nábytky. Další 8. apartmán je nyní v rekonstrukci. Restaurují se tam unikátní stropy, renesanční malovaný nábytek, barokní štukové zrcadlo. Rádi bychom na spolupráci na mobiliáři pro tento apartmán přizvali mladé talentované české designéry. Máme již hotovou recepci a salonek, kde hostíme oslavy a svadby do 45 osob. Také je opraven dvorek se zahrádkou. Ještě nás čeká hospodářská budova s dochovanou pecí. Hledáme nadšené pekaře, pekařky, cukráře a cukrářky, kteří by se rádi přidali a kteří sdílí stejné hodnoty," vysvětluje Valerie Kozelská.